keskiviikko 16. tammikuuta 2008

Ärsyttävä tapa

Tästä ei sitten tule tapa. Turha kuvitella että jatkossa kirjoitan tänne joka jumalan päivä. Lähempänä totuutta on tuo nuoremman Lehtisen blogi, jossa viimeisin kirjoitus on noin kolme kuukautta vanha (itse kirjoitus ja kuvituksena oleva modifioitu Päivi Räsänen ovat kuitenkin silkkaa platinaa). Lähes koko omaisuuteni on nyt kuitenkin pakattu banaanilaatikoihin odottamaan siirtoa uuteen asuntoon ja siksi kotona on virikkeet vähissä.

Ikäihmiset ovat yleensä ärtyisiä. Siksi ajattelin tällaisena varhaiskeski-ikäisenä henkilönä vähän valittaa. No, mikä miestä sitten niin vituttaa? No, autoilijathan minua vituttaa ja tarkemmin vielä tuo suomalainen liikennekulttuuri.

Kuten jo aikaisemmassa postauksessa mainitsin, vietin viime vuonna puolisen vuotta Belgiassa. Belgia on kummallinen maa ja jossain tulevassa jaksossa saatan kirjoittaa siellä viettämästäni ajasta tarkemmin. Autoilijat Belgiassa olivat hämmentäviä. Toisia autoilijoita kohtaan he olivat äärimmäisen inhottavia. Ihmiset kiilaili, huusi, huitoi ja soitti torvea ratin takana. Itse en olisi ikänä suostunut ajamaan autoa Brysselissä.

Jalankulkioita kohtaan suhtautuminen oli kuitenkin päinvastainen. Autoilijat pysähtyivät suojatien eteen ja olivat oikein kohtelijaita käveleviä ihmisiä kohtaan. Keskimäärin tien yli pääsi nopeammin jos suojatien yhteydessä ei ollut liikennevaloja koska kolme autoa neljästä kuitenkin pysähtyi suojatien kohdalla ja päästi jalankulkijat yli. Muutaman kerran minulle tuli huono omatunto (eli omis) kun pysähdyin kadunkulmaan muuten vaan vaikka sytyttämään savuketta ja samalla ohi ajava auto pysähtyi koska ajaja luuli että haluan mennä tien yli. Se oli kummallista se.

Kuten tiedätte ystävät rakkaat, täällä pohjoisessa asiat ovat toisin. Suomen tieliikennelaissa suojatien eteen pysähtyminen on ilmeisesti kielletty. Ymmärrän vallan mainiosti että autoilija ei pysähdy ja päästä jalankulkioita suojatien yli jos perässä on pitkä letka muita autoja. Kuitenkin lähes päivittäin kun kipitän kohti Ylioppilaskylää ja ylitän tien Caribian kohdalla, joku sankari koheltaa auton kanssa melkein ylitseni suojatiellä siitä huolimatta että muita autoja ei näy. Se pistää vihaksi. Varsinkin jos olen puolessa välissä suojatietä siinä vaiheessa kun auto ajaa ohitse.

Mutta mistä tämä johtuu? Minulla on siitä teoria. Syy on sama mikä aiheuttaa monta muutakin ongelmaa maassamme ja se on maalaisuus. Suomessa on vaan niin pirun vähän aktiivi-iässä olevia ihmisiä jotka ovat toisen polven kaupunkilaisia. Valtaosa ihmisistä on tällaisia reppanoita kuin itsekin olen. Ollaan synnytty maaseudulla tai pienessä kaupungissa ja muutettu myöhemmin isompaan pitäjään. Asuinpaikka ja elinympäristö muuttuu mutta vanhat tavat jäävät. Jos kylillä on suojatie vain siksi että kerran viikossa saapuva maitoauto voi ohittaa keskustan ilman vaaratilanteita, ei joustavalla liikennekulttuurille ole tarvetta. Isommassa kaupungissa sille kuitenkin olisi kysyntää. Ja tämä on totuus.
Muista maalaisuuden aiheuttamista ongelmista tulen kirjoittamaan seuraavassa jaksossa.

PS. Oikealla puolella oleva omakuva on edelleen kuva-arvoitus. Pieni ystäväni sanoo että sivulla on käyty mutta silti ainoa veikkaus on herra Lehtisen tekemä ja se on väärä. Arvaa siis mitä
mitä mies kuvassa häpeää.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

ne on ne hakaneulat housunpunteissa, ne hävettää....